Veneto: de thuisbasis van diverse Italiaanse wijnsoorten

Veneto wijn is afkomstig uit een fraaie regio met een rijke historie. In dit gebied wordt een grote diversiteit aan voortreffelijke Italiaanse wijnen vervaardigd, waardoor er een ruime keuze is. Historie en innovatie komen samen in de wijnen uit Veneto. Ontdek nu zelf waarom dit wijngebied zo populair is en ga op zoek naar de wijn die het best bij jou past.


Meer info

Sorteer op


Toon

per pagina

Veneto: alles over dit wijngebied


Veneto is een regio in het noordoosten van ItaliŽ met als hoofdstad het prachtige VenetiŽ. Naar verluidt wordt hier al sinds de tijd van de Romeinen wijn vervaardigd, waardoor Veneto een lange wijnhistorie kent. Een uitstekend klimaat en een kalkrijke bodem vormen de basis voor de succesvolle wijnbouw. Veel van de wijngaarden bevinden zich op heuvelachtige gebieden, zodat de aanplant zoveel mogelijk zonuren heeft.

Kenmerkend voor de regio is het grote aantal gecontroleerde en beschermde herkomstbenaming (DOC's). In het verleden waren de wijnen echter niet allemaal van uitstekend niveau, waardoor strengere kwaliteitseisen werden ingevoerd. Hedendaags zijn de wijnboeren ontzettend vooruitstrevend wanneer het gaat om innovatie. Op basis van de nieuwste vinificatiemethoden wordt een grote bijdrage geleverd aan de waarborging van de kwaliteit.

Wijn uit Veneto


Veneto behoort tot de top van ItaliŽ wanneer gekeken wordt naar het totaal geproduceerde volume. Dat is ook niet zo gek wanneer nagegaan wordt wat voor voortreffelijke wijnen hier geproduceerd worden. Het meest bekend van allemaal is prosecco, die ook bekend is onder de naam Glera. Dit betreft een inheemse druifsoort die in het koelere noorden wordt verbouwd. Deze droge mousserende wijn kenmerkt zich door toegankelijke en fruitige smaakinvloeden met hierbij verleidelijke bubbeltjes.

De meest bekende rode wijnsoorten uit dit gebied zijn ook zeker het benoemen waard; Valpolicella, Ripasso en Amarone. De Valpolicella wijn wordt vervaardigd op basis van enkel inheemse druifsoorten die onlosmakelijk verbonden zijn aan het herkomstgebied. Het eindresultaat is vol, intens, sappig en fruitig. Bij de Ripasso en Amarone wordt gebruik gemaakt van de Appassimento techniek. Bij Appassimento drogen de druiven in, waardoor deze gewicht verliezen en het suikergehalte toeneemt. Hiermee wordt de basis gelegd voor zťťr intense, smaakvolle rode wijn.