Zuid-Afrikaanse wijn

Zuid-Afrikaanse wijn kent een relatief lange geschiedenis die enkele eeuwen oud is. Ondanks dit heeft het toch zeker tot het eind van de 20e eeuw geduurd voordat Zuid-Afrika écht als wijnland op de kaart is gezet. De wijn die in dit land geproduceerd wordt is erg divers qua karakter en hierin speelt de chenin blanc een belangrijke rol. Ontdek ons assortiment en ga op zoek naar de beste Zuid-Afrikaanse wijn.


Meer info

Chenin Blanc uit Zuid-Afrika


De chenin blanc is in Zuid-Afrika de meest aangeplante druifsoort en gelijk ook één van de meest gebruikte druiven. De basis voor de wijnbouw in het land is in een ver verleden gelegd door Nederlanders, zo rond 1652. In deze periode is de chenin blanc voor het eerst aangeplant in Zuid-Afrika waarbij de druif toen nog onder een andere naam bekend stond, namelijk 'steen'. De druif heeft enkele honderden jaren zogeheten alvorens de naam veranderd werd.

Na de aankomst van de Nederlanders in Zuid-Afrika waren het de Fransen die neerstreken in Franschhoek en Stellenbosch, waarbij zij de nodige wijnkennis meenamen uit hun thuisland. Dit zorgde voor een flinke verbetering in de kwaliteit en hiermee is de basis gelegd voor de wijnen die vandaag de dag worden geproduceerd. Toch is Zuid-Afrika aan het eind van de 20e eeuw pas écht als wijnland doorgebroken.

De chenin blanc speelt een belangrijke rol binnen de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, maar toch komen ook de chardonnay en sauvignon Blanc steeds vaker voor. De chenin blanc staat bekend als een veelzijdige druifsoort waar zowel droge als zoete witte wijn van wordt gemaakt. Kenmerkend hierbij is het fruitige karakter, aangevuld met uiteenlopende smaken.

Wijngebieden Zuid-Afrika


De wijngebieden in Zuid-Afrika bevinden zich veelal in de buurt van de kust, ondanks dat het land zelf vrij groot is. Door deze ligging krijgen de druivenstokken een natuurlijke verkoeling, wat de ontwikkeling van de druiven ten goede komt. Een van de regio's die garant staat voor kwaliteitswijnen is Wellington Valley. Westerkaap wijn is het visitekaartje van deze regio, puur, smaakvol en eerlijk.

In de vallei zijn de productieomstandigheden uitstekend. De druivenstokken van Westerkaap zijn aangeplant op een plek waar een gunstig microklimaat is gecreëerd. Daarnaast worden de stokken aangeplant op diverse bodemsoorten, zodat voor de verschillende druifsoorten het beste terroir gekozen kan worden.