Cabernet Sauvignon, klassieke rode wijn

De cabernet sauvignon is één van de bekendste druifsoorten die van origine afkomstig is uit Bordeaux. Ondanks de Franse roots wordt deze druifsoort in uiteenlopende landen aangeplant. De cabernet sauvignon wijn staat bekend om diens uitgesproken, maar veelzijdige karakter. Benieuwd waarom deze klassieke druif zo populair is? Probeer dan zelf een goede cabernet sauvignon.


Meer info

Kenmerken van cabernet sauvignon wijn


Typerend voor de cabernet sauvignon wijn is diens volle en intense karakter, waarin bessen duidelijk op te merken zijn. Van origine betreft dit volle rode wijn, uitgesproken en stevig qua karakter met hierbij de nodige tannines. Om de wijn toegankelijker van smaak te maken wordt ook vaak gekozen om deze druifsoort te blenden met andere varianten. Op deze manier wordt een méér toegankelijke smaak gecreëerd door het beste van verschillende druifsoorten te combineren. Bekende blends zijn die met de merlot, cabernet franc en malbec.

Weet je wat het verschil is tussen de cabernet sauvignon en merlot uit Frankrijk? Beide druifsoorten worden vaak met elkaar geblend, waardoor het interessant is om de verschillen uiteen te zetten. De cabernet sauvignon is steviger met een vollere body en een hoger zuurgehalte. Bessen en kruiden zijn hierbij prominent aanwezig in de geur en smaak. De merlot is zachter en ronder van smaak met meer fruitige notities. Het uiteindelijke karakter van de druifsoort kan daarnaast verschillen door de stijl van het wijnhuis, het klimaat en het terroir.

Mocht je de cabernet sauvignon met eten willen combineren, houd dan rekening met het karakter van de wijn. Doordat de cabernet sauvignon zeer uitgesproken is, sluit deze wijn uitstekend aan op stevige gerechten, zoals wild- of lamsvlees, varkensrollade of harde kazen.

Het ontstaan van de cabernet sauvignon druif

 
De cabernet sauvignon druif is in een ver verleden per toeval ontstaan door de cabernet franc en sauvignon blanc met elkaar te kruizen. Hedendaags staat de druif bekend als één van de meest veelzijdige druiven, dit blijkt uit de verschillende druifvariëteiten waarmee geblend wordt evenals de aanplant in uiteenlopende landen. Deze klassieke druifsoort ontwikkelt zich uitstekend in een groot deel van de wereld, enkel op relatief koelere plekken is dit minder. De cabernet sauvignon druif heeft voldoende warmte nodig om tot volledige wasdom te komen.