Wat is cognac?

Cognac is een prestigieuze dranksoort afkomstig uit de gelijknamige Franse stad. Het betreft een wijndistillaat dat in de 16e eeuw is ontstaan en hedendaags zowel in het binnen- als buitenland een grote schare fans heeft verworven. Het fraaie aan cognac is de veelzijdigheid van deze dranksoort, waardoor je hier heerlijk puur van kunt genieten, maar ook uitstekend mee kunt mixen. Cognac kopen doe je uiteraard voordelig bij DrankDozijn.


Meer info

Sorteer op


Toon

per pagina

Hoe wordt cognac gemaakt?


Cognac begint als een witte wijn die geproduceerd wordt op basis van drie druifsoorten: ugni blanc, colombard en folle blanche. Er zijn een aantal regels vastgelegd omtrent de productie van dit distillaat, waaronder dat slechts enkel een aantal geselecteerde druivenrassen gebruikt mag worden in het productieproces. Dit draagt bij aan het waarborgen van de kwaliteit van de drank. De witte wijn ondergaat een dubbele distillatie, waarna een kleurloze eau-de-vie ontstaat met een alcoholpercentage rond de 70%.

Vervolgens is het tijd voor de rijping die plaats vindt op eikenhouten vaten. Het is tijdens deze periode dat de drank zijn uiteindelijke karakter en kleur verkrijgt. De duur van de rijpingsperiode kan verschillen, dit is afhankelijk van de wensen van de producent. Men onderscheidt verschillende cognacsoorten, waaronder de VS cognac (rijpt minimaal twee jaar), VSOP cognac (rijpt minimaal vier jaar) en XO cognac (rijpt minimaal tien jaar).

Cognac drinken, zo doe je dat!


Cognac is een veelzijdig distillaat, waardoor je hier zowel puur, in de mix of als onderdeel van een cocktail van kunt genieten. De drank kan voor een maaltijd genuttigd worden, zodat de smaakpapillen nog relatief 'vers' zijn, maar als digestief kan het natuurlijk ook. Belangrijk hierbij is om vooral te doen wat je zelf lekker vindt, er bestaat namelijk geen 'officiŽle' manier om van cognac te genieten.