Chardonnay, één van de bekendste witte wijnsoorten

De chardonnay is aangeplant in nagenoeg alle bekende wijnlanden ter wereld, maar vindt zijn oorsprong in de Bourgogne. Kenmerkend voor deze druifsoort is het veelzijdige karakter, waardoor geen chardonnay wijn hetzelfde is. Er zijn dan ook de nodige verschillen op te merken tussen bijvoorbeeld een Franse of Chileense variant. Het is aan jou om dit verder te ontdekken.


Meer info

Sorteer op


Toon

per pagina

Is een chardonnay zoet of droog?

 
Is een chardonnay zoet of droog? Het antwoord op deze vraag is 'droog'. Het daadwerkelijke karakter van de wijn hangt echter samen met het land van herkomst. Typerend voor de druivenstokken is dat deze zich uitstekend aan passen aan het terroir van de wijngaard, waardoor de nodige verschillen in het karakter ontstaan. Kenmerkend hierbij blijft echter dat deze druifsoort voor volle witte wijn zorgt. Een chardonnay uit een warmer klimaat heeft bijvoorbeeld vaak toetsen van tropisch fruit, waar de wijn afkomstig uit een kouder klimaat vaak frisser en ronder van smaak is.

Benieuwd naar wat het verschil is tussen de chardonnay en sauvignon blanc? Beide wijnen behoren tot de meest populaire witte druifsoorten, maar zijn toch echt verschillend van elkaar. Beide wijnsoorten zijn droog, maar goed om te onthouden is dat een chardonnay zachter en ronder van smaak is met een relatief lage tot milde zuurgraad. Een op hout gerijpte chardonnay is daarnaast vetter en romiger van smaak. De sauvignon blanc zit hoger in de zuren en wordt gekenmerkt door frisse, fruitige smaken en kruiden. Hier wordt een duidelijk contrast mee gecreëerd ten opzichte van de chardonnay.

Chardonnay, klassieke witte wijn


Op het gebied van witte wijn is de chardonnay één van de meest klassieke druifsoorten. Dit is ook de reden dat de druif in veel verschillende landen is aangeplant. De zuurgraad van de druif kan verschillen van laag (afkomstig uit een warm klimaat) tot gemiddeld (afkomstig uit een koel klimaat) en de kleur van de wijn balanceert tussen diepgoud en licht geel.

Wanneer je een chardonnay met eten wilt combineren dan hebt je tal van mogelijkheden. Door het veelzijdige karakter van de wijn gaat dit uitstekend samen met salades, kipgerechten, kreeft en kazen. Maar ook bij gerechten uit de Aziatische keuken is dit een aanrader. Houd echter wel rekening met het land van herkomst van de chardonnay, zodat je een zo goed mogelijke match hebt met je gerecht.