Japanse whisky

Japan was voorheen niet het eerste land waaraan gedacht werd wanneer men sprak over whisky, maar hedendaags is dit helemaal anders. Door de jaren heen heeft Japanse whisky een explosieve groei in populariteit meegemaakt. Vanuit Japan is aangetoond dat hun whisky zich kan meten met die van de westerse distilleerderijen. Ongeacht of whisky nieuw voor je is of je dit al jaren drinkt, Japanse whisky is het ontdekken waard.


Meer info

Sorteer op


Toon

per pagina

Whisky uit Japan: lees meer over de historie


Het aantal actieve distilleerderijen in Japan is slechts een fractie in vergelijking tot het aantal in Schotland. Desalniettemin laat Japan al geruime tijd zien dat hun whisky zich kan meten met deze uit de andere landen. De productie van Japanse whisky is in het begin van de 20e eeuw gestart door twee mannen met een visie; Shinjiro Torii en Masataka Taketsuru. De laatsgenoemde is vervolgens naar Schotland gegaan om zich te verdiepen in de kunst van de whiskyproductie, alvorens hij terugkeerde naar Japan vol met ideeŽn.

In eerste instantie was het idee om een distilleerderij te bouwen op het noordelijk gelegen eiland Hokkaido, doordat dit klimatologische overeenkomsten vertoont met Schotland. Torii vreesde echter dat dit tť ver buiten het centrum lag, waardoor Kyoto de thuisbasis werd van de eerste Japanse whisky distilleerderij: Yamazaki, eigendom van de firma Suntory. Taketsuru ging in eerste instantie aan de slag als manager van de distilleerderij alvorens hij zijn eigen pad bewandelde en de Yoichi distilleerderij oprichtte op Hokkaido, deze valt onder het bewind van Nikka. Vandaag de dag vormen deze twee Japanse firma's, Suntory en Nikka, nog steeds de fundering op het gebied van Japanse whisky met in totaal vier distilleerderijen.

Japanse whisky kopen


Wanneer je Japanse whisky wilt kopen, ontdek dan het assortiment van DrankDozijn. Hier vind je flessen van verschillende merken terug, waardoor de kans groot is dat jouw favoriete soort ertussen zit. De whisky die geproduceerd wordt is veelal divers, complex en verrassend. Op het gebied van productietechnieken zijn er overeenkomsten met Schotland. Dit geldt ook voor een groot deel van het klimaat waar de distilleerderijen zijn gevestigd. Ondanks deze overeenkomsten heeft iedere distilleerderij een eigen, unieke huisstijl die zich doorvertaalt naar de whisky.